Spring naar content

Repair Connects

De Repair Cafés zijn momenteel gesloten, maar vrijwilligers zijn nog steeds aan het herstellen. Repareer je spullen samen online met Repair Connects!

Het is meer dan ooit van essentieel belang om de geest van gezelligheid en solidariteit van de Repair Cafés in stand te houden. De Repair Cafés liggen stil, maar veel vrijwillige herstellers zijn nog steeds beschikbaar om de burgers met raad en daad bij te staan.

Repair Together wil de inzet van deze vrijwilligers ondersteunen, met name via het Europese Sharepair-project. In het kader van dit project heeft Maakbaar Leuven met de hulp van Statik een nieuw online platform ontwikkeld om hulp op afstand te bieden. Repair Together en andere partners hebben vervolgens bijgedragen aan de ontwikkeling ervan. Nu dit platform klaar is om je te verwelkomen, nodigen we je uit om deel te nemen!

Wat is Repair Connects?

Repair Connects is ontworpen om de reparatiegemeenschap te ondersteunen, het repair-concept niet te laten uitdoven tijdens de lockdown en banden op te bouwen.

Het is een instrument dat mensen met elkaar in contact brengt: burgers melden hun kapotte toestellen aan bij hun plaatselijke Repair Café en de herstellers proberen op hun beurt die burgers vanop afstand te helpen om zelf herstellingen uit te voeren. Het doel van Repair Connects is digitale technologie te gebruiken als instrument om het werk van de Repair Cafés te vereenvoudigen en te optimaliseren. In de volgende fasen van het project willen we dan ook samen met de gebruikers van het instrument nagaan hoe dit platform de Repair Cafés na hun heropening zou kunnen blijven ondersteunen.

Hoe werkt het?

 1. De eigenaar van een toestel registreert zijn toestel via de website. 
 2. Geregistreerde herstellers ontvangen wekelijks een e-mail met alle geregistreerde toestellen. 
 3. Geregistreerde herstellers kunnen de lijst van toestellen bekijken en de toestellen selecteren waarin zij geïnteresseerd zijn. 
 4. De eigenaar van het toestel ontvangt een bericht dat een hersteller zijn toestel heeft geselecteerd en contact met hem zal opnemen. 
 5. De hersteller ontvangt de contactgegevens van de eigenaar en neemt per e-mail of telefoon contact op met de eigenaar om hem op afstand te helpen.

Verdere toelichting over de gebruikerservaring van Repair Connects vind je in dit documentt (fr).

Capture d’écran 2021-01-20 à 14.35.29
Hartelijk dank om in deze periode dit hele mooie initiatief te lanceren! Ik kon contact leggen met één van jullie (zéér efficiënte) herstellers die erin geslaagd is, een no-frost vriezer te herstellen en nieuw leven in te blazen! Als bonus kreeg ik belangrijke informatie die in elektrozaken niet wordt meegegeven...
 
Christina
Ik ben heel verheugd over de diensten van twee herstellers die mij tijdens de lockdown hebben geholpen om een oven te herstellen en mijn computer weer aan de praat te krijgen nadat die een blauw scherm vertoonde. Nogmaals dank aan hen en aan het Repair Café-systeem op afstand. 
 
Carole

Hoe kan je als hersteller of als Repair Café meewerken?

Je kan op 3 manieren deelnemen aan het platform:

 • Door lid te worden van "Repair Café Virtuel Wallonie/Bruxelles", de algemene groep van het Repair Together-netwerk: zo kan je elkaar in deze regio te helpen.

 

 • Door je aan te sluiten bij het platform met je eigen Repair Café. Daarvoor vragen we dat ten minste één persoon van het team wordt aangewezen als coördinator - "entiteitsbeheerder" - van je Repair Café. Diens rol zal erin bestaan de toestellen die bij jou geregistreerd worden, te valideren en de registratie van elke nieuwe hersteller in je groep te coördineren. 

 

 • Door samen met ons na te denken over de mogelijke toepassingen van het instrument in jouw Repair Café eens het heropent en ons je feedback te bezorgen over de huidige werking van het instrument.

En in de praktijk?

Als je meteen aan de slag wil met Repair Connects, ga dan naar www.repairconnects.org/nl en sluit je aan bij het "Repair Café Virtuel Wallonie/Bruxelles".

Als je je met je hele Repair Café-team wil aansluiten bij het platform, vul dan het formulier onderaan dezez pagina in of mail naar repairconnects@repairtogether.be om aan te geven dat jouw Repair Café gebruik wil maken van het Repair Connects-platform. Vergeet volgende informatie niet te vermelden:

 • de naam van je Repair Café 
 • je locatie 
 • je e-mailadres 
 • je telefoonnummer

Wij zullen contact met je opnemen om je op weg te helpen en samen je 'beheerdersaccount' voor je Repair Café aan te maken. Daarna zal je de webpagina van je groep kunnen bewerken en zullen herstellers zich bij je kunnen aansluiten.

De projectpartners: