Spring naar content

Repair Café
(n.) Herstellingcafé

Een Repair Café is een ontmoetingsplaats voor burgers die vastbesloten zijn hun spullen niet weg te gooien zonder te proberen ze te repareren! Een Repair Café ben jij, wij zijn het, die de tijd vinden om samen in een werkplaats te repareren.

TDX_8103-20

Repair Cafés zijn regelmatige evenementen, meestal een keer per maand in veel steden.

Allerlei voorwerpen kunnen daar worden hersteld, van kleine kapotte apparaten tot broeken met gaatjes erin.

Repair Cafés hebben een positieve impact, zowel op ecologisch, sociaal als economisch vlak.

06-18 1

U leert hoe u uw eigen objecten kunt herstellen met de hulp en het gereedschap van vrijwillige reparateurs.

De Repair Cafés zijn workshops georganiseerd om te leren hoe we onze defecte artikelen samen kunnen herstellen in plaats van ze weg te gooien. Ze zijn ook een gelegenheid voor de buren om elkaar te ontmoeten en kennis en ervaringen te delen. Het doel? Co-reparatie tussen burgers en nieuwe gewoontes om afval te bestrijden.

2 - 15.12.2014 (23)

Met 171 Repair Cafés in Wallonië en Brussel, elk weekend gemiddeld

171 *4.25 toestellen gerepareerd

171*268 kg bespaarde CO2

171*26 kg vermeden afval

171*18 ontmoetingen

32871776_1732060563545912_9143161933464076288_n

Samen repareren

Als we het hebben over "samen repareren", raak dan niet in paniek: je hoeft geen reparatiekennis of gereedschap bij je te hebben! Ga gewoon zitten met de reparateur en neem deel aan de reparatie op uw niveau.

Elkaar ontmoeten

Natuurlijk, geen Repair Café zonder koffie! In elk Repair Café vindt u een klein, vriendelijk hoekje waar u kunt genieten van een drankje en uw buren kunt ontmoeten terwijl u wacht op een vrijwilliger die voor uw spullen zorgt.

Elkaar helpen

Les Repair Cafés sont des activités entièrement bénévoles, portées par des personnes qui offrent de leur temps pour aider les autres. Une participation libre est demandée au visiteur pour participer aux frais du Repair Café. Chacun peut également apporter son soutien en nature, en amenant par exemple de quoi régaler les bénévoles !

Ik had het nooit alleen durven doen, maar hier heerst een goede sfeer, mensen helpen elkaar en delen hun tips. Het is zeer de moeite waard om dit zelf te kunnen doen!

In het Repair Café kan ik gezellige momenten delen met de vrijwilligers maar ook met de mensen die hun materiaal meebrengen en die niet altijd weten hoe ze het moeten doen.

Wat moet ik meenemen naar het Repair Café?

De reparatiegebieden die bij de meeste Repair Cafés worden aangeboden zijn kleine apparaten, naaiwerk, computers en fietsen. Andere herstellingen zijn mogelijk, afhankelijk van de vaardigheden van de vrijwilligers van de dag: het slijpen, repareren van juwelen of houten voorwerpen...

Controleer vooraf of het Repair Café dat u
wilt bezoeken de juiste reparatiewerkplaats
biedt!

RC_Liège_56393109_1963927600383857_9094991659036311552_o

De 4 actiegebieden van een Repair Café

Milieu

Met meer dan 170 ton vermeden afval in 2019 in Brussel en Wallonië is de ecologische impact van de werkplaatsen van Repair Café tastbaar en niet te verwaarlozen. Reparatie blijft een van de kortste kringlopen in de circulaire economie en produceert de minste hoeveelheid afval en vervuilende stoffen. Bovendien hebben Repair Cafés, door de concrete actie die ze belichamen, een direct effect op de veranderende mentaliteit ten gunste van een duurzamere wereld.

Sociaal

Het Repair Café is een belangrijke plaats van sociale cohesie. Aan de ene kant creëert het lokale verbindingen en vergemakkelijkt het de ontmoeting van mensen uit dezelfde buurt, die elkaar misschien nooit zouden ontmoet hebben. Aan de andere kant helpt het ook om geïsoleerde of gemarginaliseerde mensen te reïntegreren, of het nu gaat om eenvoudige bezoekers of vrijwillige leden. Ten slotte versterkt het de soms verguisde vaardigheden en genereert het zelfvertrouwen, zowel op technisch als op relationeel en communicatief vlak.

Formatieve

Het Repair Café is een plek voor het uitwisselen en delen van vaardigheden en kennis. Het stelt zowel de vrijwillige reparateurs in staat om zich in elke werkplaats te verbeteren, als de bezoekers om zich geleidelijk aan te ontworstelen aan de storingen van hun alledaagse voorwerpen. Met de ambitie dat iedereen op een dag zijn of haar objecten kan repareren. Het is ook een plek van voorliefde om een kritisch gevoel te ontwikkelen met betrekking tot de mechanismen van geprogrammeerde veroudering en om de digitale kloof te verkleinen.

Economisch

Repair Cafés zijn ontegenzeggelijk een versnelling in de circulaire economie, die eco-design, hergebruik en een verandering van het bedrijfsmodel bevordert. Ook de link met de commerciële sector is verzekerd: bezoekers worden vaak doorverwezen naar lokale leveranciers van reserveonderdelen en/of professionele reparatiediensten. Bovendien verhoogt reparatie de koopkracht van de burger: wanneer een object wordt gerepareerd, hoeft de gebruiker het niet te vervangen. Tenslotte ontdekken veel reparateurs een professionele roeping in het Repair Café, waardoor het een springplank is naar de arbeidsmarkt.