Spring naar content

De Europese Coalitie voor het Recht op Reparatie

Right to Repair ! Verdedig je recht op reparatie! Wij pleiten voor eco-ontworpen apparaten die duurzaam en door iedereen te repareren zijn, een recht van toegang tot handleidingen, schema's en de beschikbaarheid van reserveonderdelen.

Right To Repair Europe is een coalitie van Europese reparatieorganisaties. Het vertegenwoordigt gemeenschappen en bewegingen van reparateurs, actoren in de sociale economie, zelfherstellingen en alle burgers die hun recht op herstel willen verdedigen.

2048px-Electronic_waste_at_Agbogbloshie,_Ghana

Elektronische producten hebben een grote ecologische voetafdruk

Voor de productie ervan zijn kostbare grondstoffen en een aanzienlijke hoeveelheid energie nodig. Wanneer deze producten worden weggegooid, gaat alle energie die ze bevatten en veel materialen verloren. Slechts een klein deel kan daadwerkelijk worden teruggewonnen door middel van recycling. Daarom is het verlengen van de levensduur van elektrische en elektronische producten door middel van reparatie de meest effectieve manier om hun totale ecologische voetafdruk te verkleinen.

Wat verwachten we van de beleidsmakers? Duurzaam ecodesign!

Producten moeten niet alleen ontworpen zijn om te presteren. Ze moeten ook zo ontworpen zijn dat ze lang meegaan en indien nodig kunnen worden gerepareerd. Om producten te maken die gemakkelijk te repareren zijn, hebben we normen voor ecologisch ontwerp nodig die demontage en reparatie bevorderen.

Een universeel recht op herstel

Reparatie moet toegankelijk, betaalbaar en wijdverbreid zijn. Wettelijke belemmeringen mogen individuen, onafhankelijke reparateurs en reparatiegemeenschappen er niet van weerhouden om kapotte producten te herstellen. Iedereen moet toegang hebben tot wisselstukken en reparatiehandleidingen gedurende de gehele levensduur van een product. De reparatie van een product mag niet meer kosten dan de aankoop van een nieuw product.

Doel op korte termijn

De Europese wetgeving moet minimale ontwerpeisen stellen om ervoor te zorgen dat belangrijke onderdelen gemakkelijk kunnen worden gedemonteerd en vervangen, te beginnen met smartphones en laptops. Dit wettelijk kader moet worden vastgelegd in nationale, eerlijke, inclusieve en fabrikant-onafhankelijke registers.

SONY DSC
service-computers-repair-electronics-computer-computer-equipment-it-components-technology

Geïnformeerde consumenten

Natuurlijk kunnen burgers ook een sleutelrol spelen in deze mobilisatie, door de keuzes die ze maken bij het doen van aankopen. Daarvoor is het essentieel om hen te communiceren of hun producten zijn ontworpen om te worden gerepareerd of dat ze bedoeld zijn om te worden weggegooid als ze breken. Informatie over de herstelbaarheid van producten moet op de plaats van aankoop ter beschikking worden gesteld van burgers en reparateurs.

Huidig wettelijk kader

Hoewel het uiteraard niet illegaal is om een product dat u bezit te repareren, is er geen wettelijk kader om ervoor te zorgen dat u dat wel kunt. U hebt niet altijd het recht om de reparatie-instructies, reserveonderdelen of gespecialiseerd gereedschap te verkrijgen die soms nodig zijn om een product te repareren.

Doel op korte termijn

De EU moet in het kader van het bestaande energielabel voor alle energieverbruikende producten een systeem voor de beoordeling van de herstellingswaarde invoeren.

Het recht op reparatie eindigt waar het recht van de fabrikant om een niet-reparabel product te produceren begint.

In 2017 is het volume van e-afval met 8 procent toegenomen, volgens een rapport dat is gepubliceerd onder auspiciën van de Universiteit van de Verenigde Naties (UNU). Het bereikt bijna 55 miljoen ton, het equivalent van 4.500 keer de Eiffeltoren!

Veelgestelde vragen: