Spring naar content

Repair Cafés in cijfers

De ecologische, sociale en politieke gevolgen van de 218 Repair Cafés in Brussel en Wallonië zijn talrijk en aanzienlijk.

repear_selection_023_c_Y.Coomans de Brachene

In 2019 was Repair Cafés Brussel-Wallonië:

165 actieve Repair Cafés, met een gemiddelde van één gebeurtenis per maand. Dit vertegenwoordigt ongeveer één Repair Café in elke tweede gemeente en in 18 van de 19 Brusselse gemeenten.

Ongeveer 28.500 herstelde objecten, alle categorieën samen: kleine huishoudelijke apparaten, kleding, fietsen, computers, klein meubilair, enz.

Meer dan 1.772 ton CO2-equivalent vermeden, dankzij het hergebruik van objecten na de reparatie, waardoor bezoekers geen nieuwe objecten hoeven aan te schaffen. Deze waarde houdt ook rekening met de koolstofimpact van de gebeurtenissen.

Meer dan 177 ton afval dat de vuilnisbak heeft vermeden en een tweede leven heeft gevonden, waardoor ze ontsnapt zijn aan niet-levensvatbare afgedankte ketens.

Gegevensverzameling bij Repair Cafés

Veel objecten en mensen passeren de Repair Cafés. Repair Together wil de verzameling van informatie over reparaties en vrijwilligerswerk in haar netwerk uitbreiden.

Hiervoor is Repair Together een samenwerkingsverband aangegaan met The Restart Project dat de statistieken van de Repair Cafés op het netwerk verzamelt en deze automatisch doorstuurt naar de Open Repair Alliance. Onze vereniging is ook actief in het Sharepair-project,  dat zich richt op de ontwikkeling van databases met betrekking tot herstellingen.

Wat laat het verzamelen van reparatiegegevens toe?

De gegevens die bij de Repair Cafés worden verzameld, kunnen een directe invloed hebben op het politieke niveau. Het kan bijvoorbeeld van invloed zijn op de totstandkoming van ecodesign-regels die de herhaalbaarheid van objecten vereisen.   Voor burgers, publiceer statistieken over herstel:

  • Stimuleert hen om duurzamere artikelen te kopen, door te kijken naar hun reparatietarief.
  • Zoek uit of het de moeite waard is om een reparatie te proberen voordat je naar een reparatiecafé gaat.

Reparatiegegevens zijn ook interessant voor veel onderzoekers op het gebied van circulaire economie. Daarnaast worden de gegevens gebruikt om te communiceren rond het project Repair Cafés. Vrijwilligers willen graag weten wat de wereldwijde impact is van hun lokale actie.

05-17 3

Elk Repair Café kan de gegevens die tijdens zijn evenementen worden verzameld, coderen. De onderstaande cijfers geven hun gegevens weer, die elke dag meer en meer worden verstrekt!

218 Repair cafés
2024 herstelde apparaten
59840 kg CO2 bespaard
6251 kg afval vermeden