Spring naar content

Repair Café: gebruiksaanwijzing

Al gehoord van de beroemde "Repair Cafés" maar geen idee hoe het werkt? Hier is een handige gids met alles wat je moet weten.

Kanar_Repair_Miracles_72DPI_1024x682

Stap 1: Zoek het dichtstbijzijnde Repair Café

In Wallonië of Brussel: ga naar de Agenda of de Lijst van de Repair Cafés, waar u kunt zoeken op regio,
gemeente of naam van het Repair Café.

In Vlaanderen: ga naar de Agenda voor Repair Cafés.

U kunt naar om het even welk Repair Café gaan, niet alleen naar dat van uw gemeente!
De meeste van hen werken op basis van "wie het eerst komt, het eerst maalt". Het is dus
niet nodig om online te reserveren.

Stap 2: Kan je met jouw kapotte voorwerp terecht bij het Repair Café van jouw keuze?

Voordat je naar de Repair Café werkplaats van je keuze gaat, moet je er zeker van zijn dat jouw product kan worden gerepareerd!

Controleer voordat je komt

  • De types reparaties, die variëren naar gelang de vaardigheden van de
    reparateurs van de dag.
  • De garantieperiode van het voorwerp. De meeste apparaten hebben een garantie van 2 jaar vanaf de datum van aankoop, maar het simpele feit dat ze gedemonteerd worden, maakt de garantie ongeldig!
  • De voeding van het apparaat: gaat het controlelampje branden? Zijn de batterijen opgeladen? Is de stroomkabel in goede staat?
  • Het onderhoud van het apparaat: maak de filters van uw haardrogers en stofzuigers leeg, ontkalk de koffiemachine met citroenzuur, enz.

Om je voor te bereiden en om mee te nemen

  • Alle accessoires van het te repareren voorwerp: voeding, lader, kabels, handleiding, installatie-cd, enz.
  • Alles wat nodig is om de werking van het voorwerp te controleren: CD/DVD, lampen, enz.
  • Een reserveonderdeel als u een defect onderdeel heeft geïdentificeerd omdat de Repair Cafés het niet op voorraad hebben.

Om veiligheidsredenen worden microgolfovens, oude tv's, apparaten die kortsluiting hebben gehad of rook hebben uitgestoten, niet geaccepteerd. Ook de reparatie van volumineuze zaken zoals grote apparaten wordt niet ondersteund.

Stap 3: Het is de grote dag, je gaat naar het Repair Café!

Zodra je ter plaatse aankomt, wordt je verwelkomd door vrijwilligers die je uitleggen hoe het
Repair Café werkt.

Inschrijving en reglement

Je wordt eerst gevraagd om een klein formulier in te vullen over het defect van uw voorwerp. Daarna krijg je een nummer dat je beurt aangeeft.

Sommige Repair Cafés bieden pre-registratie aan, informeer best even voordat je komt!

Als je met meer dan één item komt, kan je slechts één item tegelijk registreren, zodat elke bezoeker kan worden geholpen. Je wordt ook uitgenodigd om het Reglement van het Repair Café (FR) te lezen en te ondertekenen.

Je wordt daarna gevraagd om in het café of de wachtruimte te wachten tot er een reparateur met expertise op het gebied van de reparatie van uw artikel beschikbaar is.

Bij de meeste Repair Cafés kan je de andere reparaties gaan bekijken of zelfs de vrijwilligers een handje helpen terwijl je op jouw beurt wacht.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
DSC03738

Het is aan jou!

Als je aan de beurt bent, word je uitgenodigd om naast de reparateur te gaan zitten om samen aan de reparatie te beginnen.

Na de reparatie vult jouw reparateur de herstel-informatie onderaan jouw formulier in, dat je kan terugbrengen naar de receptie. Je wordt uitgenodigd tot een vrije bijdrage, van het bedrag dat je vindt passen bij de reparatie, zo stuen je het Repair Café.

Hopelijk vertrek je met een gerepareerd item, of op zijn minst tevreden - na een goede tijd te hebben gehad en iets nieuws te hebben geleerd.

Smaakt je bezoek aan het Repair Café naar meer?

Aarzel dan niet om deel te nemen aan een Repair Café als vrijwilliger. Alle hulp en vaardigheden, ook niet technische, zijn meer dan welkom!