Wat is de RE.FAB Tour?
We schrijven dit in de inleiding van elk artikel over 3D printen voor reparatie: “Dit artikel is geschreven als onderdeel van het RE.FAB TOUR project.” Maar waar gaat het over?
Dit artikel werd geschreven in het kader van het RE.FAB TOUR project, gefinancierd door het Waals Gewest. Blijf op de hoogte voor regelmatige artikels over 3D printen voor reparatie. Vind de hele reeks hier, evenals bronnen voor verdere studie en opleiding!
De RE.FAB Tour is een Repair Together project, gefinancierd door het Waals Gewest, dat het potentieel van 3D-printen voor herstellingen wil verkennen en de mogelijkheden ervan wil ontplooien via een opleidingstournee.
Lees meer over onze komende trainingen
Het eerste doel is om deze subsidie te gebruiken om de gemeenschap van vrijwillige reparateurs te trainen in het gebruik van deze technologie. Deze training is cruciaal wat betreft het onderwerp. 3D printen is een complex onderwerp dat vaardigheden vereist op het gebied van Computer Aided Design (CAD), kennis van de beschikbare machines en materialen en hun mogelijkheden en beperkingen. Het is ook belangrijk om training te bieden in de specifieke kenmerken van 3D printen in het algemeen (parameters, printoriëntatie, enz.) en in de context van reparatie (analyse, herontwerp en vereenvoudiging van het ontwerp, beperkingen, enz.)
Een ander doel is om dit thema open te stellen voor een ander publiek dan de vrijwilligers van Repair Cafés. Technische, ontwerp- en ingenieursstudenten, allerlei soorten makers: 3D-printen is een geweldige manier om iedereen samen te brengen rond het thema reparatie! Het doel van dit project is om partnerschappen aan te gaan, gemeenschappen te mengen en een buzz rond het onderwerp te creëren door deze training te organiseren in FabLabs, makerspaces, opleidingscentra, hogescholen en universiteiten.
Dit project bouwt voort op de expertise en initiële training die is ontwikkeld als onderdeel van het Sharepair project, in samenwerking met in het bijzonder de TUDelft. Naast het ontwikkelen en verspreiden van deze opleidingen, heeft dit project als doel om inhoud en expertise over reparatie te co-construeren en te delen in Open Source formaat, in het bijzonder via deze reeks artikelen. 3D-printing zou een manier kunnen zijn om meer en beter te repareren in het Waalse Gewest, in het bijzonder door Repair Cafés in staat te stellen zelf bepaalde reserveonderdelen te ontwerpen, voornamelijk in kunststof, die helaas niet meer door merken worden geproduceerd of tegen een te hoge prijs worden verkocht.
Hier vindt u al onze bronnen over 3D-printen voor reparaties
Voor de toekomst opent dit project een aantal interessante perspectieven: het organiseren van langere, meer professioneel gerichte opleidingen, het aanmoedigen van het delen van onderdelenschema’s voor reparaties, het versterken van de samenwerking tussen Repair Cafés en FabLabs, het creëren van een 3D-printunit bij Repair Together, etc. Kortom, dit boeiende project is klaar voor de lange termijn!
Een belangrijke verduidelijking: het doel van de Re.Fab Tour is om de mogelijkheden en beperkingen van 3D printen voor reparaties te verkennen. Het is niet om deze technologie koste wat het kost en in elk Repair Café te pushen of op te leggen! Nieuwe technologieën zijn nooit oplossingen voor structurele maatschappelijke problemen. De mogelijkheden die 3D printen biedt, mogen ons niet blind maken voor het feit dat de kern van het probleem en de belangrijkste uitdagingen liggen in het ecologisch ontwerp van objecten en de toegang tot reparaties en reserveonderdelen.
Zoals je kunt zien is de Re.Fab Tour al begonnen! Zie onze agenda op voor onze volgende trainingen over dit onderwerp. Er zijn er nog meer gepland in heel Wallonië, en we zullen ze gaandeweg aankondigen. Blijf op de hoogte!