Spring naar content

Een repair café in mijn school

Stap mee in een burgerinitiatief en start je eigen repair café in jouw school! De vzw Repair Together stelt een reeks activiteiten voor gebaseerd op de circulaire economie en reparatie.

repear_selection_003

Wat staat er zoal op het programma? Samen doe-het-zelven met verschillende generaties (know-how), band creëren tussen leerlingen, leerkrachten en ouders, je inzetten voor het milieu, zelfstandig leren werken en uiteraard … repareren!

Hoe werkt het?

Op basis van de beschikbaarheden van de leerkrachten, de interesses van de leerlingen en de mogelijkheden van de directie en het schoolprogramma, worden de leerlingen van het algemeen, beroeps- en technisch secundair onderwijs – van de eerste tot de derde graad – uitgenodigd per klas, in duo’s of in teams (alle leeftijden en richtingen) om in hun vrije tijd (’s middags, op woensdagen) of in het kader van een les (burgerschap, technologie, …) een repair café te organiseren voor alle leerlingen van de school, de leerkrachten, de personeelsleden, de ouders en eventueel de buurtbewoners. Deze begeleiding zal plaatsvinden in zes tot acht sessies gespreid over een semester of een jaar.

Programma

Repair Together biedt drie modules aan, à la carte en op maat van jouw school:

1/ Waarom herstellen?

  • “De wereldreis van de smartphone”: over de samenstelling, de CO2-impact, de maatschappelijke uitdagingen en levenscyclus van de smartphone.
  • “Van een lineaire naar een circulaire economie: samen nadenken over de overstap”: het 5R-model (refuse, reduce, reuse, repurpose, recycle) en de functionaliteitseconomie.

2/ Repair Café: een handleiding

  • Voorstelling van de ‘starterkit’ voor een repair café.
  • Welke opdrachten krijgen de leerlingen? Vrijwilligers verzamelen, vaardigheden verwerven, communiceren over het evenement en organisatie van de dag zelf.
  • Begeleiding door ons team is mogelijk.

3/ Praktische en kritische workshops

  • Opleiding over de basisbeginselen van herstellen (stroomschema’s, lassen, naaien, computers herstellen, diagnose van het defect en de herstelling van een bepaald voorwerp …).
  • Kritische denkvaardigheden ontwikkelen via een ‘Repair Escape Box’ of een rollenspel ‘Geplande veroudering op de beklaagdenbank’.

Praktische info

Repair Together werkt dit pilootproject uit met de steun van Leefmilieu Brussel. Voor deze eerste editie worden tien scholen geselecteerd.

Het project is zowel geschikt voor het algemeen secundair onderwijs als voor technische en beroepsrichtingen.

Inschrijven kan tot 30 september via ..

Vragen?

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Stuur een mailtje naar de coördinatrice van het project: sandy.vanmeerbeeck@repairtogether.be